Ποια είναι τα feelgood μυθιστορήματα και γιατί τα αγαπάμε

Ονομάζονται feelgood μυθιστορήματα και εισέβαλαν στη ζωή μας πριν από λίγο καιρό! Ποια είναι όμως τα feelgood μυθιστορήματα και γιατί τα αγαπάμε; ή για να είμαστε πιο ακριβείς, γιατί τα έχουμε ανάγκη;

Ως feelgood μυθιστορήματα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις ιστορίες που μας κάνουν να χαμογελάμε. Τις ιστορίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Τις ιστορίες που μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα, με περισσότερη γλύκα! Γι’ αυτό άλλωστε και τα έχουμε ανάγκη. Επειδή λειτουργούν ως booster θετικής ενέργειας και αγάπης. Επειδή όταν τελειώνουν αυτές οι ιστορίες αισθάνεσαι καλύτερα, αισθάνεσαι ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ότι ο άνθρωπος δεν είναι τελικά το χειρότερο είδος που ζει σε αυτόν τον πλανήτη!

Κατά τη γνώμη μου τα feelgood μυθιστορήματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το comfort food! Σε ηρεμούν, σε γαληνεύουν και αφαιρούν από το μέσα σου (έστω και για λίγο) τις τοξικές σκέψεις. Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος με τα feelgood μυθιστορήματα; Μπορεί και όχι, αλλά βρες μου έναν άνθρωπο που τα τελευταία χρόνια δεν έχει ανάγκη από λίγη θετική ενέργεια; Βρες μου έναν άνθρωπο που δεν θέλει να διαβάζει κάτι που θα τον κάνει να χαμογελάσει;

Στα βιβλιοπωλεία θα βρεις αρκετά feelgood βιβλία. Τα δικά μου αγαπημένα είναι τουχάλιστον τρία. Τα 2 ανήκουν στις εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι «Το Πράσινο Σημειωματάριο» της Clare Pooney και το «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Monica Gutierrez.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2ο βιβλίο της Clare Pooney, που έχει τον τίτλο «Οι επιβάτες της Αποβάθρας 5», στο οποίο πρωταγωνιστούν ιδιαίτεροι χαρακτήρες, με τον καθένα να έχει τα προβλήματά και τις εκκεντρικότητές του! Εννοείται ότι και αυτό ανήκει στην κατηγορία των feelgood μυθιστορημάτων και ανυπομονώ πολύ να μπω στον κόσμο του!

Το 3ο αγαπημένο μου feelgood βιβλίο, δεν ανήκει ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία, αλλά είναι ένα διαμαντάκι που δημιουργήθηκε όταν ο καλλιτέχνης και συγγραφέας James Norbury αποφάσισε να μοιραστεί ορισμένες ιδέες με πηγή έμπνευσης από τη βουδιστική φιλοσοφία που τον βοήθησαν να ξεπεράσει κάποιες δύσκολες στιγμές στη ζωή του! Το βιβλίο «Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο, στο οποίο οι πρωταγωνιστές του, το Πάντα και ο Δράκος, εξερευνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να ζουν τη στιγμή και βρίσκουν δύναμη να ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής!

Χθες είχα τη χαρά να γνωρίσω τον James Norbury στο press event που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Διόπτρα! Αφορμή για το ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν η κυκλοφορία του 2ου βιβλίου του που φέρει τον τίτλο «Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου»

Ο James Norbury είναι ένας ευγενικός και ήρεμος καλλιτέχνης (η βουδιστική φιλοσοφία έχει σαφείς επιρροές πάνω του) ενώ μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονται για λίγες μέρες στη χώρα μας, αφού όπως μας είπε «βιάζονται» να επιστρέψουν σπίτι, γιατί τους περιμένουν τα ζωάκια τους.

Στο 2ο βιβλίο του οι δύο ήρωες κάνουν παρέα ένα ταξίδι σε τόπους άγνωστους και μακρινούς, στο οποίο συνειδητοποιούν ότι ό,τι χρειάζονται το έχουν ήδη μέσα τους, ενώ η αλλαγή, αν και κάποιες φορές είναι τρομακτική, μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερα πράγματα.

«Αν πρέπει να χαθούμε», κατέληξε το Μεγάλο Πάντα, «χαίρομαι που αυτό έγινε μαζί σου…» Πείτε μου, αυτή δεν είναι μια απίθανη feelgood ατάκα που σε μελώνει… σαν μελομακάρονο;

One response to “Ποια είναι τα feelgood μυθιστορήματα και γιατί τα αγαπάμε”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: