Ακτιβισμός & Ομορφιά

Ο ακτιβισμός είναι μια πολιτική αντίληψη και πρακτική που δίνει μεγάλη έμφαση σε μαζικές ατομικές δραστηριότητες, όπως οι υπογραφές αιτήσεων, οι διαδηλώσεις κ.ά με σκοπό την επίτευξη ενός στόχου. Ο ακτιβισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υπεράσπιση των ηθικών αξιών και με τους αγώνες που γίνονται προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε μορφή αδικίας και ανισότητας. Και με τη βιομηχανία της Ομορφιάς λοιπόν τι σχέση μπορεί να έχει ο ακτιβισμός; Έχει και μάλιστα μεγάλη τα τελευταία χρόνια! Όλο και περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ομορφιάς, έχουν έντονη ακτιβιστική δράση, στηρίζοντας εμπράκτως διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την πολιτική των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο και πολλά άλλα! Ανάγκη της εποχής ή ένα ακόμα trend του marketing; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα μετράει! Και το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν brands ομορφιάς που μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν!

Συγκέντρωσα λοιπόν κάποιες από αυτές τις δράσεις, γιατί νομίζω ότι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους μας! Και θα ξεκινήσω από εκείνη που ως μητέρα αλλά και ως γυναίκα ενεργή στα social media μου τράβηξε αμέσως την προσοχή!

Χτίζοντας αυτοπεποίθηση στα χρόνια των social media – Dove

Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξήχθη στην Αμερική, μέχρι την ηλικία των 13 ετών, το 80% των κοριτσιών παραμορφώνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Γιατί; Επειδή δεν έχουν χτίζει αυτοπεποίθηση και θετική εικόνα για το σώμα και το πρόσωπό τους. Το #NoDigitalDistortion είναι ένα μακροχρόνιο κίνημά του Dove, μέσα από το οποίο βοηθούν τους νέους να χτίσουν αυτοπεποίθηση και θετική εικόνα σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Dove Self-Esteem Project έχει αποστολή να δημιουργήσει θετική εικόνα σώματος από το 2004. Φέτος το Dove δημιούργησε ένα νέο οδηγό αυτοπεποίθησης με σκοπό να εμπνεύσει τους νέους να είναι ο εαυτός τους και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τον οδηγό αυτό καθώς και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και συμβουλές μπορείς να βρεις σε αυτό το site. Περιηγηθείτε πρώτα μόνοι σας και μετά μαζί με τα παιδιά σας! Κατά τη γνώμη μου το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα κορίτσια αλλά και με τα αγόρια. Εύχομαι επίσης το project αυτό να γίνει η αρχή και η αφορμή ώστε, τόσο το Dove όσο κι άλλα brands, να ξεκινήσουν να συνεργάζονται στα social media κυρίως με ανθρώπους που προτιμούν να δείχνουν την αλήθεια και τον πραγματικό τους εαυτό και όχι τα φίλτρα και το επεξεργασμένο αποτέλεσμα του photoshop!

Hair has no gender – Pantene Pro-V

Όταν πριν από λίγο καιρό βγήκε στον αέρα αυτή η καμπάνια του Pantene Pro-V έκανε πραγματικά εντύπωση! Σε άλλους καλή και σε άλλους κακή! Για μένα πάντως είναι μια από τις πιο σημαντικές. Λόγω της δουλειάς μου, την είδα και δούλεψα ένα κομμάτι της πριν βγει στον αέρα. Την έδειξα μάλιστα στην 12χρονη κόρη μου (δουλεύω στο σπίτι και μερικές φορές της αρέσει να βλέπει τι κάνω) και κάναμε μια μικρή κουβέντα γύρω από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τη διαφορετικότητα. Της εξήγησα ότι η καμπάνια αυτή στηρίζεται σε πολύ δύο σημαντικούς πυλώνες: στο γεγονός ότι θέλει να προσφέρει έμπνευση και στήριξη στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και στο γεγονός ότι το Pantene Pro-V συμβάλλει εμπράκτως στην επαναλειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Η γραμμή αυτή είναι μια υπηρεσία που έχει σταθεί δίπλα στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών τους. Για να μάθεις περισσότερα για αυτήν δράση, διάβασε αυτό το άρθρο.

Be Seen. Be Heard – The Body Shop

Και ερχόμαστε τώρα σε ένα brand που ο ακτιβισμός είναι κομμάτι του DNA του! H The Body Shop έχει στο ενεργητικό της άπειρες ακτιβιστικές δράσεις και εκστρατείες και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο την αγαπάμε και τη στηρίζουμε! Ποια είναι όμως η νέα εκστρατεία που στηρίζει; Ονομάζεται Be Seen. Be Heard και στόχος της είναι η ενίσχυση της φωνής των νέων στα κοινά. Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνονται στις διαδικασίες λήψης
πολιτικών αποφάσεων που τους επηρεάζουν, ωστόσο, είναι πολυάριθμα τα εμπόδια που εμποδίζουν τη συμμετοχή τους. Η The Body Shop και η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Θέματα Νεολαίας συνεργάζονται για να φέρουν την αλλαγή σε αυτό το ζήτημα. Η εκστρατεία αυτή θα περιλαμβάνει συνεργασίες με συγκεκριμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας : www.thebodyshop.gr/activism-beseen-beheard

Χάρτα Διαφορετικότητας – Dior Beauty

O Dior είναι η πρώτη εταιρία καλλυντικών στη χώρα μας που υπέγραψε στα τέλη του Μαρτίου τη Χάρτα Διαφορετικότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύμβαση αυτοδέσμευσης που προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας και την πολιτική ίσων ευκαιριών στον εργασιακό τομέα. Η Χάρτα Διαφορετικότητας, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2019. Η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα
που υπεγράφη η Χάρτα. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Emerging Leaders Fund -Estee Lauder

Η Estée Lauder, η ναυαρχίδα της The Estée Lauder Companies Inc., ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Estée Lauder Emerging Leaders (ELEL) Fund, ενός φιλανθρωπικού ταμείου στο πλαίσιο του Estée Lauder Companies Charitable Foundation. Αποστολή του ELEL Fund είναι να επαναπροσδιορίσει την ηγεσία, υποστηρίζοντας μια νέα γενιά αναδυόμενων γυναικών ηγετών και αμφισβητώντας τα στερεότυπα των φύλων στον τομέα αυτό. Το Ταμείο, στο οποίο αρχικά πραγματοποιήθηκε μια επένδυση ύψους 1 εκατ. δολαρίων, θα στηρίξει παγκόσμιους οργανισμούς που παρέχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, καλλιεργούν υποστηρικτικές κοινότητες και υποστηρίζουν ανερχόμενες ηγέτιδες με τολμηρό όραμα αλλαγής. Για να μάθεις περισσότερα για το Ταμείο ELEL, επισκέψου την ιστοσελίδα esteelauder.com.

Rewild our earth – Yves Saint Laurent Beauty

Ήταν τέλη Απριλίου, όταν ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη διεθνή ΜΚΟ Re:wild, στο πλαίσιο του προγράμματος Rewild Our Earth. To πρόγραμμα αποσκοπεί στην προστασία και στην αντικατάσταση 1.000.000 στρεμμάτων έως το τέλος του 2030 καθώς και στη διασφάλιση της βιοποικιλότητας σε περιοχές προτεραιότητας που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και από τις οποίες λαμβάνονται τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα του οίκου YSL Beauty.

One response to “Ακτιβισμός & Ομορφιά”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: