Αντηλιακή φροντίδα: όλα όσα θέλεις να ξέρεις!

Το ότι πρέπει να φοράς κάθε μέρα αντηλιακό το ξέρεις. Το ότι πρέπει να κάνεις συχνές επαλείψεις για να μην μένει εκτεθειμένη η επιδερμίδα σου, κι αυτό το ξέρεις! Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που ίσως να μη γνωρίζεις όσον αφορά στην σωστή αντηλιακή προστασία.

Ο κόκκινος συναγερμός του μπλε φωτός

Νομίζω ότι οι περισσότερες και περισσότεροι γνωρίζουμε τι μπορούν να προκαλέσουν οι UVA και οι UVB ακτίνες του ήλιου στην επιδερμίδα. Τι γίνεται όμως με το μπλε φως; Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Avene το μπλε φως είναι ένας παράγοντας που επιταχύνει τη δερματική γήρανση. Στο φως της ημέρας υπάρχουν ακτίνες μπλε-ιώδους φωτός σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, ειδικά όταν ο ουρανός είναι καθαρός και διεισδύουν ακόμα πιο βαθιά στα στρώματα του δέρματος, από ό,τι κάνουν οι UV ακτίνες. Αυτές λοιπόν οι φορτισμένες με ενέργεια ακτίνες δημιουργούν οξειδωτικό στρες, επιταχύνουν τη γήρανση και προάγουν την εμφάνιση των ρυτίδων και των κηλίδων. Φέτος λοιπόν η Avene μας παρουσιάζει μια νέα σειρά αντηλιακών εμπλουτισμένη με το καινοτόμο αντηλιακό φίλτρο triasorb, που προσφέρει ευρεία φωτοπροστασία από τις UVA, UVB και το μπλε φως. Πρόκειται επίσης για αντηλιακά προϊόντα με υφές που απολαμβάνει το δέρμα, ενώ από τη σύνθεσή τους δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ιαματικό νερό της Avene.

Πάντα πριν βγεις έξω

Είναι σημαντικό όταν βάζουμε αντηλιακό να βάζουμε άφθονη ποσότητα, προκειμένου να μην αφήνουμε εκατοστό της επιδερμίδας εκτεθειμένο, αλλά και να το βάζουμε σε εσωτερικό χώρο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο για να επιτρέπουμε στα φίλτρα να «συνδεθούν» με το δέρμα. Εννοείται φυσικά ότι στις βόλτες μας στην πόλη έχουμε πάντα μαζί ένα αντηλιακό, όπως το Super Fine Mist Sun Screen on the Move SPF 50 της Frezyderm. Χάρη στην ειδική τεχνολογία on the move μπορείς να το χρησιμοποιείς εύκολα και γρήγορα, ενώ είσαι εν κινήσει, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις επάλειψη με τα χέρια. Κλείνεις τα μάτια και το χρησιμοποιείς, ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ. Με υφή σε μορφή mist, χαρίζει στην επιδερμίδα ματ όψη, ενώ διατηρεί την επιδερμιδα ενυδατωμένη.

Ενίσχυσε το δερματικό φραγμό

Τι σημαίνει «ενισχύω το δερματικό φραγμό» και τι πετυχαίνω με αυτό; Ο δερματικός φραγμός είναι το φράγμα που σχηματίζει το δέρμα ανάμεσα στον οργανισμό μας και το περιβάλλον. Είναι η ασπίδα προστασίας και η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις εξωτερικές επιδράσεις. Όλα αυτά βέβαια με την προυπόθεση ότι παραμένει ενυδατωμένος και υγιής. Όταν όμως το δέρμα αφυδατώνεται και είναι στεγνό, τότε ο δερματικός φραγμός αποδυναμώνεται και λόγω της απουσίας νερού δημιουργούνται «τρύπες», με αποτέλεσμα παράγοντες, όπως η ρύπανση και οι ακτίνες του ήλιου, να μπορούν να διεισδύουν πιο εύκολα και να προκαλούν χίλια μύρια προβλήματα. Γι’αυτό λοιπόν χρειαζόμαστε αντηλικά προϊόντα που να προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και προστασία, όπως τα αντηλιακά προϊόντα της σειράς Γιαούρτι της Korres.

Προστατεύω τα χείλη

Ευαίσθητα και επιρρεπή στην πρόωρη γήρανση, τα χείλη χρειάζονται εξειδικευμένη αντηλιακή προστασία. Γιατί όμως τα χείλη είναι ευαίσθητα; Επειδή η επιδερμίδα τους είναι αρκετά λεπτή, ενώ ταυτόχρονα δεν παράγει μελανίνη που τα προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Ένα αντηλιακό stick για τα χείλη λοιπόν, μπορεί να βρει τη θέση του στο νεσεσέρ της παραλίας. Άλλωστε πιάνει μικρό χώρο! Αναζήτησε ένα προϊόν που εκτός από αντηλιακούς δείκτες, περιέχει στη σύνθεσή του υαλουρονικό οξύ, shea butter και γλυκερίνη που κλειδώνουν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Το UV Lip Color Splash SPF30 της Shiseido είναι ένα τέτοιο ακριβώς προϊόν!

Φροντίζω το περιβάλλον

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον που θέλουμε τα αντηλιακά που χρησιμοποιούμε να προστατεύουν όχι μόνο εμάς, αλλά και τον πλανήτη μας. Τα αντηλιακά Bee Sun Safe της Apivita ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία! Έχουν “καθαρές” συνθέσεις που περιλαμβάνουν βιοαποκοδομήσιμα συστατικά, που σέβονται την επιδερμίδα αλλά και το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ δεν περιέχουν φίλτρα που βλάπτουν τα κοράλλια. Σημαντικό είναι επίσης ότι η Apivita έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά στις συσκευασίες της.

Μια ακόμα ελληνική εταιρία, η Korres, ακολουθώντας μια skin & conscious προσέγγιση, έχει επιλέξει να αναπτύσσει αντηλιακά χωρίς OMC και Octocrylene, αντηλιακά φίλτρα που ενδεχομένως είναι επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και χωρίς σιλικόνες. Παράλληλα συνεχίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που ξεκίνησε πέρσι. Πρόκειται για τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, η οποία εστιάζει στα λιβάδια της Ποσειδωνίας -τα δάση των Ελληνικών θαλασσών με σημαντικό ρόλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στην περιβαλλοντική ρύπανση. Η Korres συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη γνωστοποίηση της σημασίας των θαλάσσιων λιβαδιών και την ευαισθητοποίηση όλων. Οι δύο πλευρές μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της υγείας των πολύτιμων οικοσυστημάτων του Αιγαίου – “όπλα” απαραίτητα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική ρύπανση.

One response to “Αντηλιακή φροντίδα: όλα όσα θέλεις να ξέρεις!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: