Εφηβεία: ψάχνοντας βιβλία που βοηθούν, γονείς & έφηβους, να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις!

Τι να πρωτοπει κανείς για αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή ενός ανθρώπου; Η Χριστίνα είναι με το ένα πόδι στην παιδική ηλικία και με το άλλο στην εφηβεία. Εγώ με τον πατέρα της πώς είμαστε; Εκείνος εμφανώς πιο ψύχραιμος, εγώ αρκετά προβληματισμένη και αγχωμένη για το πώς θα καταφέρω να τιθασεύσω τις χειριστικές μου τάσεις και τις αγωνίες μου.

Η δική μου εφηβεία ήταν αρκετά ήσυχη, βαρετή και προβλεπόμενη. Η δική μου εφηβεία ήταν σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνθήκες, χωρίς παράλληλο ψηφιακό κόσμο. Προσπαθώ όσο μπορώ να μη συγκρίνω το τότε με το τώρα και να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι η Χριστίνα είναι άλλος άνθρωπος, με άλλες προσλαμβάνουσες και με άλλες ανάγκες. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα προετοιμασμένος για την εφηβεία του παιδιού του, όσο κι αν νομίζει ότι μπορεί να τα προβλέψει όλα! Η ζωή (και η εφηβεία) είναι απρόβλεπτη! Μια βοήθεια όμως μπορούμε και πρέπει να την πάρουμε! Κι αν οι δικοί μας γονείς αντιμετώπισαν τη δική μας εφηβεία έχοντας ως σύμμαχο το ένστικτό τους, εμείς και τα παιδιά μας έχουμε στη διάθεσή μας μια πλούσια βιβλιογραφία, που μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη! Συγκέντρωσα λοιπόν όσο βιβλία έχω με θέμα την εφηβεία και έχω ξεκινήσω τη μελέτη. Κάποια βιβλία τα διαβάζω μόνη μου και κάποια μαζί με τη Χριστίνα. Κάποια είναι καινούρια, κάποια είναι λίγο πιο παλιά!

#1 Stories από την εφηβεία, της Sylvie Misslin, από τις εκδόσεις Διόπτρα (το βρίσκεις εδώ)

Τα απλά, κατανοητά κείμενα που περιέχουν έγκυρες και πολύ χρήσιμες πληροφορίες αλλά και η χιουμοριστική εικονογράφηση λύνουν ακόμα και τις πιο απίθανες απορίες των παιδιών και τα βοηθούν να κατανοήσουν μια σειρά από θέματα που προκαλούν αμηχανία (η οποία συνοδεύεται από το γνωστό επιφώνημα «ίου»), όπως οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα, η αντισύλληψη, η σεξουαλικότητα και η συναίνεση, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, οι διατροφικές διαταραχές και η φροντίδα του σώματος, οι φίλοι και το διαδίκτυο. Το διαβάσαμε μαζί με τη Χριστίνα, αφήνοντας την να επιλέξει εκείνη τα κεφάλαια που την ενδιέφεραν.

#2 Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα της Hedvig Montgomery, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (το βρίσκεις εδώ)

Πρόκειται για το 5ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» στην οποία η ψυχολόγος, οικογενειακή σύμβουλος και μητέρα Hedvig Montgomery βοηθάει τους γονείς μέσα από πραγματικά περιστατικά να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Σημαντικά θέματα όπως οι συναισθηματικές εξάρσεις, το άγχος, η πίεση, ο εκφοβισμός, η αφύπνιση της σεξουαλικότητας και η εξάρτηση από τις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναλύονται αρκετά, ενώ παράλληλα προτείνονται και διάφοροι τρόποι για να τα διαχειριστούμε με επιτυχία.

#3 Τι σκέφτεται το έφηβο παιδί μου;, της Τανιθ Κάρει, από τις εκδόσεις Ψυχογιός (το βρίσκεις εδώ)

Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές τις οποίες η δημοσιογράφος Τανιθ Κάρει μαζί με τον συβουλευτικό ψυχολόγο Καρλ Πικχαρντ αναλύουν, ενώ παράλληλα μας δίνουν τρόπους για το πώς μπορούμε εμείς οι γονείς να ανταποκριθούμε (και δεν εννοούμε τα χαλαρωτικά χάπια)! Τι κάνεις για παράδειγμα όταν το παιδί σου σού χτυπάει την πόρτα του δωματίου κατάμουτρα ή όταν υποπτεύεσαι ότι οι πλοηγήσεις του στο internet δεν είναι ασφαλείς; Μικροί μεγάλοι χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να αντέξουμε τα πάρτι που θα κάνουν οι ορμόνες της εφηβείας, και το βιβλίο αυτό θα σε βοηθήσει αρκετά για να το χτίσεις.

#4 Αυτοεκτίμηση για κορίτσια, της Ελίζαμπεθ Χάρτλει Μπρούερ, από τις εκδόσεις Μίνωας (το βρίσκεις εδώ)

Έχω ξαναγράψει για αυτό το βιβλίο, πριν από 4 χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε και το διάβασα για πρώτη φορά (δες το post εδώ). Τώρα το διαβάζω μαζί με τη Χριστίνα γιατί νομίζω ότι θα τη βοηθήσει και εκείνη να καταλάβει για τον εαυτό της πολλά πράγματα. Είναι ένα βιβλίο που βοηθάει τους γονείς να είναι πιο υποστηρικτικοί όταν τα κορίτσια τους είναι πιο ευάλωτα και η αυτοεκτίμησή τους έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

#5 Οδηγός Εφηβείας για Επαναστάτριες, της Ελενα Φαβίλι (το βρίσκεις εδώ)

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στην έφηβη επαναστάτρια που βιώνει άπειρες αλλαγές και δεν ξέρει πως να τις χειριστεί! Στις σελίδες αυτού του οδηγού θα βρει χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για να βγει δυνατή μετά από αυτό το – άχαρο μερικές φορές – μεταβατικό στάδιο που ονομάζεται εφηβεία!

One response to “Εφηβεία: ψάχνοντας βιβλία που βοηθούν, γονείς & έφηβους, να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: